Ποιες εταιρείες κερδίζουν στην εποχή του facebook και γιατί;

Μια ευχάριστη αποχώρηση…
10/10/2014
Δημόσια διαβούλευση για το σχέδιο νόμου «Ελληνικά Λογιστικά Πρότυπα και συναφείς ρυθμίσεις»
21/10/2014
Ποιες εταιρίες κερδίζουν στην εποχή του facebook και γιατί;

Πόσα likes είναι αρκετά; Πόσα comments, πόσοι followers και πόσες κοινοποιήσεις; Πότε μπορούμε να πούμε ότι μια εταιρική σελίδα στο facebook είναι πετυχημένη;
Η αλήθεια είναι, ότι όλα τα παραπάνω δεν είναι ποτέ αρκετά, επειδή είναι οι λάθος ερωτήσεις. Κι όμως, συνεχίζουμε να κυνηγάμε likes, σχόλια και κοινοποιήσεις, ενώ θα έπρεπε να γνωρίζουμε ότι πρόκειται μόνο για vanity metrics (μετρήσεις ματαιοδοξίας). Τελικά, όλα τα παραπάνω δεν μας λένε τίποτα για την κατάσταση μιας εταιρείας πίσω από την σελίδα. Δεν είναι εύκολο να το αποβάλουμε, γιατί έτσι μας μάθανε να λειτουργούμε από τότε που γεννηθήκαμε.

Μεγαλώσαμε με τα:

  • “Αρκεί να μάθω τα 4 πρώτα κεφάλαια για να περάσω τις εξετάσεις;”
  • “Είμαι αρκετά καλός για να μη με απολύσουν;”
  • “Πληρώνω αρκετά για να μη παραιτηθούν;”

 

Η στασιμότητα είναι αποτέλεσμα της νοοτροπία μας

Είναι γεγονός ότι ο κόσμος προσφέρει τόσο όσο για να μην χάσει την δουλειά του και πληρώνεται τόσο όσο για να μην παραιτηθεί. Είναι φαύλος κύκλος που μας οδηγεί στην μετριότητα. Μπορεί να είναι αρκετή η μετριότητα όταν δεν υπάρχει κάτι καλύτερο. Σίγουρα, όμως, παραμένουμε στάσιμοι. Έτσι, είναι εύκολα για τον ανταγωνισμό να σε αφήσει πίσω, αρκεί να νοιάζεται περισσότερο για τον πελάτη. Αν αυτό το ενδιαφέρον για τον πελάτη δεν είναι προσποιητό, φαίνεται στην επικοινωνία μέσω τηλεφώνου, στο facebook, στην αλληλογραφία κτλ.

Για παράδειγμα, αν ένας πελάτης έχει μια αρνητική εμπειρία, θα μπορούσαμε να έχουμε τις παρακάτω αντιδράσεις:

Αντίδραση #1:
“Βοήθησε μας να το διορθώσουμε έτσι ώστε να μην συμβεί ξανά. Μπορείς να μας περιγράψεις την εμπειρία σου;”
Αντίδραση #2:
“Δεν είναι δουλειά μου. Καλέστε αύριο που θα είναι ο υπεύθυνος εδώ ή στείλτε email στο support@mycompanysucks.com ”

Η εταιρεία που αντιδρά με τον πρώτο τρόπο βρίσκεται στο facebook για το λόγο που υπάρχει το facebook: Την αμφίδρομη επικοινωνία.
Η δεύτερη αντίδραση ανήκει σε εταιρεία που έχει πιο επιφανειακούς λόγους για να βρίσκεται στο facebook. Π.χ. για να ψαρώσει τον κόσμο με τον αριθμό των likes, για να προβάλει και να διαφημίσει ένα “φαίνεσθαι”, κόβοντας την αμφίδρομη επικοινωνία επειδή φοβάται μην αποκαλυφθεί το πραγματικό “είναι” της.

Για να μπορέσουμε να αντεπεξέλθουμε στις απαιτήσεις της αγοράς, χρειάζεται η κατάλληλη φιλοσοφία και η κατάλληλη εταιρική κουλτούρα. Ειδικά τώρα, που οι συζητήσεις έγιναν δημόσιες λόγω των Social Networks.

[av_hr class=’invisible’ height=’10’ shadow=’no-shadow’ position=’center’]

Πως να γίνουμε αρεστοί και απαραίτητοι;

Αν ρωτήσεις τους διευθυντές των εταιρειών θα σου πουν: “Δεν υπάρχουν τα κατάλληλα άτομα για να διαμορφώσουμε την εταιρική κουλτούρα μας”.
Από την άλλη οι υπάλληλοι θα σου πουν: “Με αυτό το μισθό σιγά μην προσφέρω περισσότερο”.

Η λύση βρίσκεται κάπου στη μέση. Σίγουρα τα χρήματα δεν μπορούν να είναι ικανοποιητικά σε περίοδο κρίσης. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε να αναπτύξουμε ένα κλίμα συνεργασίας. Χρειάζεται να βρούμε έναν τρόπο να προσαρμοστούμε και να ευθυγραμμίσουμε τα θέλω μας με τις δυνατότητες μας.[av_promobox button=’no’ label=’Click me’ link=’manually,http://’ link_target=” color=’theme-color’ custom_bg=’#444444′ custom_font=’#ffffff’ size=’large’ icon_select=’no’ icon=’ue800′ font=’entypo-fontello’]Ο κόσμος ταυτίζεται με μια εταιρεία όταν την βλέπει να νοιάζεται γι’ αυτόν. Όταν, εταιρεία και πελάτης, συνδημιουργούν νέες εμπειρίες αναπτύσσεται μια σχέση που θα κρατήσει. Δεν μπορούμε να το πετύχουμε όταν δεν υπάρχει ειλικρίνεια, διαφάνεια και φιλοσοφία που φροντίζει τον εργαζόμενο και τον πελάτη. Δεν μπορούμε να είμαστε πραγματικά αρεστοί σε άλλους, όταν δεν αρέσουμε στον εαυτό μας… όσα likes και να πάρουμε, ψεύτικα θα είναι.

[/av_promobox]

 

Βέβαια, δεν είναι εύκολο για μια εταιρεία να αλλάξει την κουλτούρα της. Κάθε αλλαγή πονάει και κοστίζει, αλλά αυτή η διαδικασία είναι μονόδρομος. Θα χρειαστεί απλά να αλλάξουμε νοοτροπία. Χρειάζεται να σταματήσουμε να αναρωτιόμαστε ποια είναι τα οφέλη μας. Ας αρχίσουμε να χαρίζουμε αξίες που αλλάζουν τον κόσμο. Για πολλά χρόνια αρκούσε να ακολουθούμε οδηγίες και να ανταλλάσσουμε ένα ημερομίσθιο με την απόδοση της ημέρας. Αυτή η εποχή έφυγε. Θα χρειαστεί να τολμήσουμε την αλλαγή ώστε να υπάρξει πρόοδος σε όλους τους τομείς. Όσοι δεν επιτρέπουν ο φόβος και ο εγωισμός τους να είναι εμπόδιο για να ξεπεράσουν τον ορίζοντα τους, είναι αυτοί που μπορούν να εκμεταλλευτούν σωστά τα κοινωνικά δίκτυα.

Όλοι οι υπόλοιποι απλά δημιουργούν θόρυβο.